Spex?

Spex – vad, vem, varför och hur?
Du kanske har funderat tyst för dig själv vad spex egentligen handlar om, men inte vågat fråga. För att bespara dig detta och ge dig all utrustning du behöver för att hänga med och njuta i spexpubliken kommer här en liten ”spex for dummies”, bara för Dig:

Spex kommer från spektakel och är en sorts amatörteatertradition bland studerande i Finland och Sverige, som uppstod vid de svenska universiteten i mitten av 1800-talet. Studenterna parodiserade de klassiska dramer som ingick i studierna med egna studentikost inspirerade teaterföreställningar. De särskilda drag som kännetecknar ett studentspex har utvecklats och förgrenats i olika varianter i ca 140 år. Enligt Wasaspexet kan de idag beskrivas så här:

• Historia är inte vad som hände, det är vad som skrevs ner. I spex vill vi berätta sanningen om en historisk händelse -hur det egentligen gick till. Bland annat har vi berättat om hur korstågen till Finland såg ut; hur Le Mans-racet fick sin början; och om guldruschen i den lilla byn Dawson´s Crack. För tre år sedan tog vi en titt österut med spexet Kina och upplevde vad som egentligen pågick i livet kring kinamuren. 2011 års spex avslöjade sanningen bakom filuren Dracula. Spexet Abraham Lincoln berättade varför Lincoln egentligen blev skjuten på teatern och hur slavarna hade det efter att de blev fria.

I år väntar vi ännu ivrigt på manusgruppens avslöjande!

• Spex innehåller ofta hänsyftningar till aktuella personer eller händelser.

• Spexmanuset innehåller olika sorters ordvitsar: ordteman som det gäller att upptäcka, ordlekar, rim och alliterationer.

• Publiken har rätt (och ska använda den!) att vara interaktiv, scengångarna vill komma sin publik in på huden. För att få se ett bra nummer igen ropas ”Omstart!”. För att få mera av något som en känsla eller ett ordtema ropas ”Mera!”. För att få se något göras tvärtom eller bakochfram ropas ”Baklänges!”. Andra uppmaningsvarianter som sätter en extra knorr på föreställningen är också välkomna.

• Då spextraditionen föddes fanns det endast manliga studerande och därmed endast manliga spexare, vilket gjorde skådespelandet över könsgränserna typiskt för spex. Det lever med varierande starkt i dagens spex.

• Musiken är en viktig stämningshöjare i spexet och består av kända melodier med en humoristiskt omskriven text som för handlingen vidare.

• Spex är en blandning av de flesta teatergenrer, ödesdrama, fars och musikal – allt finns med. Ett spektakel (nästan) utan gränser.

Wasaspexet firar sitt 18:onde verksamhetsår i år!