Spex?

Spex – vad, vem, varför och hur?
Du kanske har funderat tyst för dig själv vad spex egentligen handlar om, men inte vågat fråga. För att bespara dig detta och ge dig all utrustning du behöver för att hänga med och njuta i spexpubliken kommer här en liten ”spex for dummies”, bara för Dig:

Spex kommer från spektakel och är en sorts amatörteatertradition bland studerande i Finland och Sverige, som uppstod vid de svenska universiteten i mitten av 1800-talet. Studenterna parodiserade de klassiska draman som ingick i studierna med egna studentikost inspirerade teaterföreställningar. De särskilda drag som kännetecknar ett studentspex har utvecklats och förgrenats i olika varianter i ca 140 år. Enligt Wasaspexet kan de idag beskrivas så här:

• Historia är inte vad som hände, det är vad som skrevs ner. I spex vill vi berätta sanningen om en historisk händelse -hur det egentligen gick till. Vi har bland annat berättat om upptågen med Niska och Alko under förbudstiden, om Harry Price och hur han stoppade lurendrejare och bluffmakare som försökte få folk att tro på bland annat spöken. Förra året berättade vi om hur det egentligen gick till då Eiffeltornet byggdes.

• Spex innehåller ofta hänsyftningar till aktuella personer eller händelser.

• Spexmanuset innehåller olika sorters ordvitsar, ordteman som det gäller att upptäcka; ordlekar, rim och alliterationer.

• Publiken har rätt (och ska använda den!) att vara interaktiv, scengångarna vill komma sin publik in på huden. För att få se ett bra nummer igen ropas ”Omstart!”. För att få mera av något som en känsla eller ett ordtema ropas ”Mera!”. För att få se något göras tvärtom eller bakochfram ropas ”Baklänges!”. Andra uppmaningsvarianter som sätter en extra knorr på föreställningen är också välkomna.

• Då spextraditionen föddes fanns det endast manliga studerande och därmed endast manliga spexare, vilket gjorde skådespelandet över könsgränserna typiskt för spex. Det lever med varierande starkt i dagens spex.

• Musiken är en viktig stämningshöjare i spexet och består av kända melodier med en humoristiskt omskriven text som för handlingen vidare.

• Spex är en blandning av de flesta teatergenrer, ödesdrama, fars och musikal – allt finns med. Ett spektakel (nästan) utan gränser.

Wasaspexet firar i år sitt 21:a verksamhetsår!