Spexordboken

Här finns en liten ordbok på några annorlunda ord som du kan stöta på i spex-sammanhang.

Spexhelg
En spexhelg pågår fredag eftermiddag/kväll till söndag eftermiddag/kväll. Spexhelger sker under våren, ca 4 gånger med någon/några veckors mellanrum. Under helgen samlas hela produktionen och jobbar på föreställningen tillsammans. På söndagen framförs föreställningen till produktionen för att få ta del i helheten av allas arbete. 

Spexhelgsavgift
Under spexhelgerna kan produktionsmedlemmarna betala en avgift för att få äta måltider som lagas av värdinnan. I avgiften ingår måltider som frukost, lunch, middag, kaffepauser och liknande beroende på helgens längd.

Premiär
Första framförandet av spexet, sker vid vårens slut. 

Premiärsfest
Produktionens privata festiviteter efter en lyckad premiär. 

Turné
Produktionen packar ihop och far till en annan ort för att hålla en eller flera spexföreställningar. Platserna har tidigare varit både i andra delar av svenskfinland men även i Sverige. 

Gravölen
Fest för att ”begrava” det gångna spexet och fira en lyckad säsong. Sker någon gång efter sista föreställningen.

Produktion
Gänget glada spexare som tillsammans bygger, målar och pysslar, sminkar, syr och skådespelar fram ett spex.

Manus
Soppan som manusgruppen kokat ihop och som skådisarna lär sig utantill, tack vare regissören.

Rop
Du gillar det du ser, men det kunde göras bättre! Ropa vad du önskar, och skådisarna gör detta. Vill du att de ska gråta starkare, skratta aggressivare, byta plats med bandet, spela baklänges, prata tyska, spela som Strömsö eller vad som helst. Har du en bra idé, ROPA!

Omstart
En skådis sjunger en egenskriven sång och om du gillar den riktigt mycket kan du ropa OMSTART för att få höra den en gång till… eller så inte. 

Programblad
En hopnitad bunt papper med all info om årets spex. Vem står på scenen? Vad kommer ske? Vem har funnits i produktionen? Hur går låttexterna? Detta och mycket får du läsa i vårt programblad, som hör till biljettpriset!

Kolla igenom ”Vem gör vad” för mera spexiga ord, denna gång relaterat till olika roller man kan ha inom spexet.